Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriş yada Kayıt.    Kayıp Parola?

Turkiye'de CAD/CAM/CAE egitimi ne durumda?
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
Alta gitSayfa: 1
BAŞLIK: Turkiye'de CAD/CAM/CAE egitimi ne durumda?
Turkiye'de CAD/CAM/CAE egitimi ne durumda? 4 Yıl, 4 Ay önce  
Değerli üyeler,

Epeydir yazdıklarınızı takip ediyorum. Eğitim güzel de, CAD/CAM programları da güzel de, ülkemizde kaç tane Türkçe CAD/CAM programı var? Bütün programların Çincesi bile var ama bir tanesinin bile Türkçesi yok, ben bir tek Ertuğrul Bey'in (Çağ CAD/CAM) PowerMILL'i Türkçe'leştirmeye çalıştığını biliyorum, başka varsa da bilmiyorum. Türkiye'de kaç tane AutoCAD lisansı var? Eminim binlerce vardır. AutoCAD'in Türkçesi var mı? Bildiğim kadarı ile yok, ama Çincesi hatta Romencesi bile var.

CAD/CAM sistemlerini kullananların İngilizce bilmeleri ve hatta mühendis bile olmaları gerekmiyor, endüstri meslek lisesini bitirmiş teknisyen arkadaşların, yıllarca kalıpçılık konusunda deney sahibi olmuş bir kalıpçı ustasının da kullanması gerekiyor. İnsanlar bu sistemleri almaya korkuyorlar çünkü anlamıyorlar.

Örneğin, geçen yıl Almanya'ya gitmiştik. Arkadaşın dizüstü bilgisayarında Windows çöktü ve bırakın Türkçe'yi İngilizce dahi Windows bulamadık. Eminim şu anda birçok arkadaşımız uyum problemleri (CAD/CAM sistemleri ile) olduğu için İngilizce Windows kullanıyordur?..

Bu sorunun benzeri CNC tezgahlarda da var; Kaç tane kontrol ünitesi Türkçe?..

Maalesef hükümetimizin, devletimizin bu konuda ulusal bir politikası yok; Bu yazılımların olduğu gibi ülkemizde satılmasına izin veriyorlar. Gitsinler bakalım Almanya'da Almanca olmayan bir yazılımı satabiliyorlar mı?..

Suya girmeden, hatta boyunuzu aşan yere girmeden yüzme öğrenemezsiniz. CAD/CAM sistemleri de öyledir; Gerçek bir iş yapmadan, tezgahın başına geçip talaş kaldırmadan, eline yağ pas değmeden, üstüne başına bor yağı kokusu sinmeden bu iş öğrenilmez...

Gönül ister ki bu yazılımlar Türkçe olsun, kalıpçılığa yıllarını vermiş ustalarımız bunları öğrensin, kullansın daha güzel işler ortaya koysunlar, bildiklerini gelecek kuşaklara, içine teknolojiyi de katarak aktarsınlar.

Herkese sevgiler saygılar...

Mehmet Dal

Abakus Makine Kalıp Sanayi Ltd. Şti.
İstanbul
Kaynak: groups.yahoo.com/group/TurkCADCAM/<br><br>İletiyi düzenleyen: adminadmin, de: 13/06/2006 12:56
yonetici
null
Moderator
Gönderiler: 87
graphgraph
Sitede Değil Kullanıcı bilgilerini görmek için tıklayın
ICQ#: null null null null null null null Konum: null
null
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.

Cevapla:Turkiye'de CAD/CAM/CAE egitimi ne durumda? 4 Yıl, 4 Ay önce  
Degerli uyeler,

CAD/CAM egitimi ile ilgili bir degerlendirme yapmak istiyorum;

Mesajlar genel anlamda egitimin kalitesi uzerine yogunlasmis durumda. Ben farkli bir acidan konuya yaklasmak istiyorum; Gerek dokumanlar, gerek programlar, gerekse egitim kurumlari (ucuz veya pahali) genel olarak imkanlarin cok iyi oldugu bir donemdeyiz.

96-97'li yillarda, CAD/CAM programlarinin henuz cok yayagin olmadigi donemlerde bu bilgilere ulasmak cok daha zordu. O donemlerde su anki gibi aradiginiz her programi bulmak gibi her programla ilgili dokumanlari bulmak gibi veya egitim kurumlarini bulmak gibi bir sansimiz yoktu...

Bana gore su anda CAD/CAM ogrenmek isteyenler veya bu sisteme gecmek isteyenler cok sansli. Sadece kisisel caba gostermek gerekiyor. Programlar cok kolaylasti, ayrica onceki versiyonlar gibi istediginiz modeli olusturmak icin &quot;trick&quot;ler kullanmaniza gerek yok.

Aslinda herkesin ihtiyacina gore secenekler var; 100$ egitim de mutlaka birileri icin faydalidir, 10.000$ egitim de. Ama aradaki dengeyi iyi kurmak lazim, eger siz kisisel gelisim icin ogrecekseniz (calisan) 100$ egitim sizin icin yolunuzu acacak bir baslangic olucaktir. Fakat siz onceden fiziksel yatirimi yapmis (yeterli is kapasitesi olan veya CNC tezgahi olan) bir firmaysaniz elebtte meliyeti yuksek de olsa hizli cozum uretmeyi tercih edeceksiniz...

Arz talep dengesinde isleyen bir durum. Herseye ragmen, CAD/CAM konusunda, gerek egitim, gerek kullanicilar acisindan olsun, Turkiye'nin iyi bir durumda oldugunu soyleyebirim.

Bunu su anda ABD'nde bulundugum icin soyluyorum;

Burasi teknolojiyi ureten bir ulke olmasina karsin teknolojiyi kullanma acisindan Turkiye kadar sansli degil. Bunun sebebi iscilik maliyeti; Kalifiye bir CAD/CAM personelinin Tukiye'deki saat ucretiyle buradaki saat ucreti arasinda cok fark var bu da urun maliyetini cok onemli derecede etkilyen bir unsur. Yani ayni isi yapan kisi Tukiye'de ortalama 1.000 YTL aylik maas alsa (800$), ayni personel burada ise ortalama 4.000-5.000$ aylik maliyete sahip...

Baglantilari kurup yurt disina acilan firmalar (ozellikle USA- savunma sanayi) bu potansiyeli cok iyi kullanabilirler.

Bu sekilde hareket eden yatirimcilar olursa egitimler icin verilen dovizler tekrar ulkemize donecektir.

Ulke olarak su an teknolojiyi uretemesek de akilli bir sekilde kullanarak teknolojiyi uretebilir duruma gelebiliriz.

Bir sey dah eklemek istiyorum; Tukiye'de &quot;time management - zaman idaresi&quot; iyi yaplimiyor. Eger zamanimizi iyi kullanabilirsek cok seyler basarabiliriz. Zaman cok onemli bir deger. Kisacasi burada en siradan is icin bile calisacak personelin maliyeti 10-12$ saatlik bu hic bir bilgi birikimi gerektirmeyen isler icin.

Aslinda en buyuk rekabet guclerimizden birisi bu tabii, degerlendirebilirsek (Cin'in yaptigi gibi) kalip otomotiv ve ozellikle savunma sanyi urunleri ureten firmalar bu farktan cok iyi fayadalana bilir...

Herkese iyi calismalar dilegiyle.

Saygilarimla

Bunyamin Pekdemir
Design Engineer

Emco-Tec Inc.
Hillsborough NJ, USA
08844
Kaynak: groups.yahoo.com/group/TurkCADCAM/<br><br>İletiyi düzenleyen: adminadmin, de: 13/06/2006 12:56
yonetici
null
Moderator
graphgraph
null

Degerli uyeler,

Acikcasi yurt disindan aldiginiz egitimin fiyati ile kalitesini Turkiye'de alacaginiz egitimle karsilastirmanizi dogru bulmamaktayim.

Bunun dogru olmayacagini egitim maliyetlerini karsilastirarak anlayabiliriz. Cunku size egitim veren kisinin maasi muhtemelen Turkiye'deki egitimcinin maasindan 4-5 misli fazla olmaktadir.

Sonuc olarak Dunya'daki her firma gibi yurt disindaki egitim firmalari da rekabet icersindeler, onlar da uygun fiyatli hizmet vermek istemekteler, fakat sizin de bildiginiz gibi rekabet gucunuzu belirleyen temel parametrelerden birisi de maliyetlerinizdir.

Ornek vermek gerekirse, bizim firmamizda calisan yasca en genc muhendis benim diger muhendis calisanlar, minimum 39-40 yaslarinda, tam olarak emin olmamakla birlikte, benim dusunceme gore minimum 35 dolar civari saatlik ucret almaktalar. Acikcasi bu ucreti odemekte olan patronunu bir dakika dahi bosa harcamaya luksu bulunmamaktadir. Bu nedenle program secerken her noktayi ince ayrintisina kadar dusunmekteler.

Yine benim sahsi dusunceme gore calisan maliyetlerine egitim maliyetlerinden daha fazla onem vermekteler. Buraya gelmeden once bir makine ogretmeni bir arkadasim 550 milyon maasla UG egitimi vermekteydi, yine bir arkadasim o civarlarda maasa Pro/ENGINEER egitimi vermekteydi. Bu nedenlerden oturu Turkiye'deki egitim maliyetleri ile yurt disi egitim maliyetlerini ve o egitim politikasini karsilastirmak pekte dogru olmasa gerek?..

Saygilarimla

Ahmet GOZEN
Makine Muh.

+1 240 217 56 80
yonetici
null
Moderator
graphgraph
null

Degerli uyeler,

Mehmet Bey'in yaklasimina bir seyler eklmek istiyorum;

Oncelikle Turkiye'de hem Turkce kontrol unitesine sahip hem de konstruksiyonu tamamen Turkiye'de uretilmis tamamiyle Turk yapimi ve ticari olarak belli bir pazari olan bir firma biliyorum. Burada isim vermek dogru olur mu bilmiyorum ama yapilan seyleri takdir etmek icin bu isimleri vermek istiyorum; Izmir'de AJAN CNC hepimizin erozyon makinalariyla tanidigi bir firmadir; www.ajancnc.com

Ben 1 yildan fazla suredir yurt disindayim, Turkiye'deyken bu firmanin CNC makinesinden kullandim ve memnun kaldigimi soyleyebilirim. Modellerini gelistirmeye devam ediyorlardi. Bu firmanin dik isleme merkezleri uretimi yaptigini ve yeni modeller uzerinde calistigini biliyorum. Yazilim olarak da Suleyman Demirel Universitesi is birligiyle Birlikte gelistirilmis bir kontrol unitesi kullaniyorlar; www.turkcadcam.net/haber/2003-01-25.html

Eger konu Turkce - Ingilizce meselesiyse cozumler yok degil.

Ayrica IntelliCAD programinin (AutoCAD ile ayni ozelliklere sahip) Turkce versiyonu yillardir var.

CAD/CAM programi olarak Mastercam Turkce versiyon uzerinde bir zamanlar calismalar yapiyordu, su anda durum nedir bilmiyorum ama onlar icinde yine alternatifler var...

Hepsi bir yana, programin Turkce olmasi veya Ingilizce olmasi cok onemli bir ayrinti degil bana gore, eger oyleyse bile AutoCAD 12 versiyonunda bile (yillar once) sadece 1-2 tane Menu dosyasi modifiye edilerek Turkce menulere donusturlebiliyordu. Bizzat bunun calismasini yapmistim...

Bir sure once Turkiye'de otomobil uretmek uzere bir calisma baslatilmisti bilmiyorum su anda ne durumda ama bu konunun ticari yonu dusunuldugu zaman cok akillica bir secim olmadiginin ortaya ciktigina inaniyorum.

Dunya'nin artik giderek kuculdugu, surekli konusulan globallesme surecinde onceden yerinizi belilemediyseniz rekabet etmek icin cok fazla sansiniz yoktur. Bu yuzden enerjimizi, tecrubenizi bilgimizi dogru yonlere kanalize etmemiz gerekmektedir.

Burada bir deyim kullanmak istiyorum &quot;tekerlegi yeniden kesfetmenin anlami yok&quot;

Eger programlarin Ingilizce olmasi sorunsa ki bence degil, 200-300 tane Ingilizce terimi, kavrami ogrenmenin bilmenin Ingilizce'yi tam bilme ile bir alakasi yoktur...

Bu programlari herkesin kullanabilmesi konusuna gelince, yine herkes kullanabilir. Teknik terimler, kavramlar zaten anlasilmasi gereken ayri unsurlardir...

Bir oto tamircisine giderseniz Ingilizce bilip bilmedigini sorarsaniz muhtemelen cevabi &quot;hayir&quot; olacaktir. Anacak meslegi icin gereken tum terimleri cok iyi derecede bilmektedir. Buji, distrubutor, collector, diferansiyel... Bunlarin hangisi Turkce'dir?..

Bana gore bu isi yapmak isteyen kisi birazicik zahmete katlanmalidir. 200-300 tane terim bilmek ogrenmek zor olacaksa lutfen bu isi yapmasinlar...

Iyi calismalar dilegiyle.

Saygilarimla

Bunyamin Pekdemir
Design Engineer

Emco-Tec Inc.
Hillsborough NJ, USA
08844
yonetici
null
Moderator
graphgraph
null

Degerli uyeler,

Yaklasik 2 hafta oldu sanirim. Yazilanlari takip ediyorum da. Tartisilan konu aslinda Turkiye'de ki CAD/CAM egitimi ile alakaliydi. Bazi firma yoneticileri rahatsiz olduklari durumdan bahsettiler; Haklilar da. Bu dusunceleri tasvip edicek bir bilgimi paylasmak istiyorum;

Almanya'daki bir arkadasimin isletim sistemi cokuyor. Ama piyasadan kopya CD bulamiyor. Peki bizde nasil?..

Ben Meslek Lisesi Mezunuyum. O zamanlar aldigim maasin yarisi AutoCAD kursuna gidiyordu. Benim mantigim suydu. Bu benim isim olacak. Ne kadar da olsa ben bu kursa gitmeliyim. Nitekim temelimi saglam attigima inanaiyorum ki su an ben bu isten ekmek yemiyorum; Pasta yiyorum.

Belli bir konuma ve seviyeye gelmek istiyorsak istemek yeterli. Eger kullandiginiz programin Turkce olmasini istiyorsaniz piyasada bir dunya yamalar (pack) var. Ama bu isteki ivmeniz de o derece olur. Yurt disindan gelen bir teknik bir insanin memleketi ne olursa olsun anlasabilecegim tek dil tekniktir. Gonul ister ki aldigimiz her yazilimda Turkce secenegi olsun...

Herkese iyi tasarimlar.

Saygilarimla

Ozkan Dagli
Kaynak: groups.yahoo.com/group/TurkCADCAM/<br><br>İletiyi düzenleyen: adminadmin, de: 13/06/2006 12:57
yonetici
null
Moderator
graphgraph
null

Üste gitSayfa: 1
Copyright ©2008 ArGe Portal Siemens NX Destek Portalı . Portalımızın Siemens PLM ve Boğaziçi Yazılımla bir ilişkisi yoktur.