Degerli uyeler,
Mehmet Bey'in yaklasimina bir seyler eklmek istiyorum;
Oncelikle Turkiye'de hem Turkce kontrol unitesine sahip hem de konstruksiyonu tamamen Turkiye'de uretilmis tamamiyle Turk yapimi ve ticari olarak belli bir pazari olan bir firma biliyorum. Burada isim vermek dogru olur mu bilmiyorum ama yapilan seyleri takdir etmek icin bu isimleri vermek istiyorum; Izmir'de AJAN CNC hepimizin erozyon makinalariyla tanidigi bir firmadir;
www.ajancnc.com
Ben 1 yildan fazla suredir yurt disindayim, Turkiye'deyken bu firmanin CNC makinesinden kullandim ve memnun kaldigimi soyleyebilirim. Modellerini gelistirmeye devam ediyorlardi. Bu firmanin dik isleme merkezleri uretimi yaptigini ve yeni modeller uzerinde calistigini biliyorum. Yazilim olarak da Suleyman Demirel Universitesi is birligiyle Birlikte gelistirilmis bir kontrol unitesi kullaniyorlar;
www.turkcadcam.net/haber/2003-01-25.html
Eger konu Turkce - Ingilizce meselesiyse cozumler yok degil.
Ayrica IntelliCAD programinin (AutoCAD ile ayni ozelliklere sahip) Turkce versiyonu yillardir var.
CAD/CAM programi olarak Mastercam Turkce versiyon uzerinde bir zamanlar calismalar yapiyordu, su anda durum nedir bilmiyorum ama onlar icinde yine alternatifler var...
Hepsi bir yana, programin Turkce olmasi veya Ingilizce olmasi cok onemli bir ayrinti degil bana gore, eger oyleyse bile AutoCAD 12 versiyonunda bile (yillar once) sadece 1-2 tane Menu dosyasi modifiye edilerek Turkce menulere donusturlebiliyordu. Bizzat bunun calismasini yapmistim...
Bir sure once Turkiye'de otomobil uretmek uzere bir calisma baslatilmisti bilmiyorum su anda ne durumda ama bu konunun ticari yonu dusunuldugu zaman cok akillica bir secim olmadiginin ortaya ciktigina inaniyorum.
Dunya'nin artik giderek kuculdugu, surekli konusulan globallesme surecinde onceden yerinizi belilemediyseniz rekabet etmek icin cok fazla sansiniz yoktur. Bu yuzden enerjimizi, tecrubenizi bilgimizi dogru yonlere kanalize etmemiz gerekmektedir.
Burada bir deyim kullanmak istiyorum "tekerlegi yeniden kesfetmenin anlami yok"
Eger programlarin Ingilizce olmasi sorunsa ki bence degil, 200-300 tane Ingilizce terimi, kavrami ogrenmenin bilmenin Ingilizce'yi tam bilme ile bir alakasi yoktur...
Bu programlari herkesin kullanabilmesi konusuna gelince, yine herkes kullanabilir. Teknik terimler, kavramlar zaten anlasilmasi gereken ayri unsurlardir...
Bir oto tamircisine giderseniz Ingilizce bilip bilmedigini sorarsaniz muhtemelen cevabi "hayir" olacaktir. Anacak meslegi icin gereken tum terimleri cok iyi derecede bilmektedir. Buji, distrubutor, collector, diferansiyel... Bunlarin hangisi Turkce'dir?..
Bana gore bu isi yapmak isteyen kisi birazicik zahmete katlanmalidir. 200-300 tane terim bilmek ogrenmek zor olacaksa lutfen bu isi yapmasinlar...
Iyi calismalar dilegiyle.
Saygilarimla
Bunyamin Pekdemir
Design Engineer
Emco-Tec Inc.
Hillsborough NJ, USA
08844
Kaynak:
groups.yahoo.com/group/TurkCADCAM/<br><br>İletiyi düzenleyen: adminadmin, de: 13/06/2006 12:56